Department of Fishery Products

The Department of Fishery Products is responsible for the teaching and conducting research in the area of chemistry and biochemistry, microbiology and biotechnology, post-harvest, processing, product development, engineering, quality control and quality assurance of fishery products, and by-product utilizations.

หลักสูตรการเรียนการสอนระดับปริญญาตรีของ 'ภาควิชาผลิตภัณฑ์ประมง'

หลักสูตรการศึกษาระดับปริญญาตรีของคณะประมงมี 1 หลักสูตร คือ วิทยาศาสตรบัณฑิต (ประมง)  โดยแยกเป็น 5 สาขา  โดยหลักสูตรการเรียนการสอนระดับปริญญาตรีของผลิตภัณฑ์ประมง คือ

วิทยาศาสตรบัณฑิต (ประมง) สาขาผลิตภัณฑ์ประมง (Fishery Products)

การศึกษานิสิตของคณะประมง ในช่วง 1-2 ปีแรก วิชาที่เรียนส่วนใหญ่จะเป็นวิชาในหมวดความรู้ทั่วไปของสายวิทยาศาสตร์(General education courses)  หลังจากนั้นจึงจะได้ศึกษาในสาขาวิชาแกน และหมวดวิชาเฉพาะในแต่ละภาควิชา โดยมีรายละเอียดของหมวดวิชาเฉพาะของภาควิชาผลิตภัณฑ์ประมง ดังนี้

01254221 โภชนศาสตร์สัตว์น้ำ(Fishery Product Nutrition) 3 (3-0-6)
01254271 หลักการดูแลหลังการจับและเทคโนโลยีทางผลิตภัณฑ์ประมง (Principle of Post-Harvest and Fishery Products Technology) 3 (3-0-6)
01254311 จุลชีววิทยาประมง  (Fishery Microbiology) 3 (2-3-6)
01254311 จุลชีววิทยาของผลิตภัณฑ์ประมง  (Microbiology of Fishery Products) 3 (2-3-6)
01254321 เคมีของผลิตภัณฑ์ประมง  (Microbiology of Fishery Products) 3 (2-3-6)
01254322 การวิเคราะห์ผลิตภัณฑ์ประมง  (Microbiology of Fishery Products) 3 (2-3-6)
01254341 การควบคุมคุณภาพผลิตภัณฑ์ประมง  (Quality Control of Fishery Products) 3 (2-3-6)
01254342 มาตรฐานและกฎหมายเกี่ยวกับผลิตภัณฑ์ประมง  (Standard and Regulations on Fishery Products) 1 (1-0-2)
01254343 ระบบการประกันคุณภาพในอุตสาหกรรมสัตว์น้ำ  (Quality Assurance System in Fishery Industry) 2 (2-0-4)
01254351 การพัฒนาผลิตภัณฑ์ประมง  ( Fishery Products Development) 2 (2-0-4)
01254371 การแช่เย็นและแช่แข็งสัตว์น้ำและผลิตภัณฑ์ประมง  (Chilling and Freezing  of Fish and  Products) 3 (3-0-6)
01254372 หลักการแปรรูปสัตว์น้ำ (Principle of Fish Processing) 3 (2-3-6)
01254373 การแปรรูปผลิตภัณฑ์ประมงด้วยความร้อนสูง (Thermal Processing for Fishry Products) 3 (2-3-6)
01254374 เทคโนโลยีการบรรจุผลิตภัณฑ์ประมง ( Fishery Product Packaging Technology) 2 (2-0-4)
01254381 การออกแบบและการจัดการโรงงานแปรรูปสัตว์น้ำ ( Fish Processing Plant Design and Management) 2 (2-0-4)
01254461 หลักวิศวกรรมทางผลิตภัณฑ์ประมง  ( Principle of Fishery Products Engineering) 3 (3-0-6)
01254462 หลักวิศวกรรมทางผลิตภัณฑ์ประมง ภาคปฏิบัติการ ( Laboratory in Principle of Fishery Products Engineering) 1 (0-3-2)
01254491 เทคนิคการวิจัยพื้นฐานทางผลิตภัณฑ์ประมง (Basic Research Methods in Fishery Products ) 3(1-6-5)
01254497 สัมมนา (Seminar) 1 1
01402301 ชีวเคมีทั่วไป (General Biochemistry) 3(3-0-6)
01402301 ชีวเคมีทั่วไป ภาคปฏิบัติการ (Laboratory in Biochemistry) 1(0-3-2)

นอกจากนิสิตต้องผ่านการเรียนในรายวิชาที่กำหนดแล้ว นิสิตต้องมีชั่วโมงฝึกงานอย่างน้อย 200 ชั่วโมง   และผ่านการเข้าร่วมกิจกรรมเสริมหลักสูตรตลอดระยะเวลาการศึกษาในมหาวิทยาลัยเกษตรศาสตร์ ไม่น้อยกว่า 15 กิจกรรม หรือมีจำนวนหน่วยชั่วโมงไม่น้อยกว่า 50 หน่วยชั่วโมง ครบทุกประเภทกิจกรรม

ดูหลักสูตรปริญญาตรี สาขาอื่นๆ

Tel : +66 2942 8644-5
Juta MOOKDASANIT
Head of Department
Academic position : Assistant Professor
Education :
Ph.D. (Food Chemistry), Ehime University, JAPAN
M.Sc. (Agriculture), Kagawa University, JAPAN
B.Sc. (Fisheries), Kasetsart University, THAILAND
Research area : Food Safety, Seafood Flavor, Food Chemistry, Food Analysis
Publications : Read More

Tel : +66 2942 8644-5
Jirawan MANEEROTE
Deputy- Head of Department
Academic position : Assistant Professor
Education :
D.Eng. (Food Engineering), Asian Institute of Technology, THAILAND
M.Eng. (Food Engineering), Kasetsart University, THAILAND
B.Sc. (Fisheries), Kasetsart University, THAILAND
Research area : Food Engineering, Food Processing from Aquatic Animals and Aquatic Plants, Non Destructive Evaluation in Aquatic Feed, Fish and Fishery Products
Publications : Read More

Tel : +66 2942 8644-5
Pramvadee TEPWONG
Deputy- Head of Department
Academic position : Assistant Professor
Education :
Doctor of Marine Science (Applied Marine Biosciences), Tokyo University of Marine Science and Technology, JAPAN
M.Sc. (Fishery Products), Kasetsart University, THAILAND
B.Sc. (Fisheries), Kasetsart University, THAILAND
Research area : Utilization of Natural Compounds for Fish Preservation, Utilization of Fish Processing By-Products, Food Chemistry
Publications : Read More

Tel : +66 2942 8644-5
Wanchai WORAWATTANAMATEEKUL
Academic position : Associate Professor
Education :
Ph.D. (Applied Bioresource Science), Ehime University, JAPAN
M.Sc. (Food Technology), Chulalongkorn University, THAILAND
B.Sc. (Fisheries), Kasetsart University, THAILAND
Research area : Utilization of Fish Processing By-Products, Food Processing from Aquatic Animals and Aquatic Plants, Fish Oil
Publications : Read More

Tel : +66 2942 8644-5
Pongthep WILAIPUN
Academic position : Assistant Professor
Education :
Ph.D. (Biotechnology), Kasetsart University, THAILAND
M.Sc. (Industrial Microbiology), Chulalongkorn University, THAILAND
B.Sc. (Biology), Burapha University, THAILAND
Research area : Food Safety, Food Microbiology, Food Quality Assurance System, Natural Anitimicrobial Compounds
Publications : Read More

Tel : +66 2942 8644-5
Kangsadan BOONPRAB
Academic position : Assistant Professor
Education :
Ph.D. (Bioresources Science), Yamaguchi University, JAPAN
M.Sc. (Microbiology), Kasetsart University, THAILAND
B.Sc. (Agriculture), Prince of Songkla University , THAILAND
Microbiology, Biochemistry in Fishery Product, Post harvest technology
Research area : Microbiology and Biochemistry in Fishery Products, Postharvest Technology, Food Safety System, Non-Food of Fishery Products, Applied Algal Resources
Publications : Read More

Tel : +66 2942 8644-5
Yaowapha WAIPRIB
Academic position : Assistant Professor
Education :
Ph.D. (Chemical Engineering), The University of Queensland, AUSTRALIA
M.Sc. (Food Technology), Chulanlongkorn University, THAILAND
B.Sc. (Food Technology), Chulanlongkorn University, THAILAND
Research area : Functional ingredients from fish processing by-products/Chitin chitosan and related products Food Biotechnology Food Safety



Publications : Read More

Tel : +66 2942 8644-5
Pattama RATANAARPORN
Academic position : Associate Professor
Education :
Ph.D. (Food Technology), Chulalongkorn University, THAILAND
M.App.Sc. (Food Technology), The University of New South Wales, AUSTRALIA
B.Sc. (Food Technology), Chulanlongkorn University, THAILAND
Research area : Fish Processing, Food Quality Control
Publications : Read More

Tel : +66 2942 8644-5
Jiraporn RUNGLERDKRIANGKRAI
Academic position : Assistant Professor
Education :
Ph.D. (Food Science), Ehime University, JAPAN
M.Sc. (Food Technology), Chulalongkorn University, THAILAND
B.Sc. (Food Technology), Chulalongkorn University, THAILAND
Research area : Post harvest Technology, Fish Processing, Food Quality Control, Protein Chemistry
Publications : Read More

Tel : +66 2942 8644-5
Wanwimol KLAYPRADIT
Academic position : Assistant Professor
Education :
Ph.D. (Food Science and Technology), The University of Georgia, USA
M.Sc. (Fishery Products), Kasetsart University, THAILAND
B.Sc. (Fisheries), Kasetsart University, THAILAND
Research area : Utilization of Fish Processing By-Products, Development of Functional Foods, Encapsulation Technology
Publications : Read More

Tel : +66 2942 8644-5
Nantipa PANSAWAT
Academic position : Assistant Professor
Education :
Ph.D. (Agro-Industrial Product Development), Kasetsart University, THAILAND
M.Sc. (Fishery Products), Kasetsart University, THAILAND
B.Sc. (Fisheries), Kasetsart University, THAILAND
Research area : Fish Processing, Food Development from Aquatic Animals
Publications : Read More

Tel : +66 2942 8644-5
jirapa HINSUI
Academic position : Assistant Professor
Education :
Ph.D. (Fishery Products), Kasetsart University, THAILAND
M.Sc. (Fishery Products), Kasetsart University, THAILAND
B.Sc. (Agricultural Chemistry), Kasetsart University, THAILAND
Research area : Fish Enzyme, Utilization of Fish Processing by-Products
Publications : Read More

Tel : +66 2942 8644-5
Nawaporn WANNAWISAN
Academic position : Lecturer
Education :
M.Sc. (Packaging Technology), Kasetsart University, THAILAND
B.Sc. (Packaging Technology), Kasetsart University, THAILAND
Research area : Fishery Products Packaging Technology Intelligent Packaging Biodegradable Packaging
Publications : Read More

มีนา ปานทอง
เจ้าหน้าที่บริหารงานทั่วไปชำนาญการ
ดวงเดือน วารีวะนิช
นักวิทยาศาสตร์ชำนาญการ
พิศมัย ศรีจันทร์
ผู้ปฏิบัติงานบริหาร
ประภา รุ่งเรือง
ประภา รุ่งเรือง
พนักงานสถานที่

ผลงานวิจัย ภาควิชาผลิตภัณฑ์ประมง

ผลงานของนิสิต ภาควิชาผลิตภัณฑ์ประมง

กดที่นี่

ข่าวประชาสัมพันธ์ ภาควิชาผลิตภัณฑ์ประมง

กดที่นี่